W każdym wnętrzu kamień zyskuje przewagę w konkurencji z tworzywami sztucznymi. Potrzeba otaczania się materiałami naturalnymi, wynika nie tylko z ich piękna, ale też z odczucia, że domy wykończone materiałami naturalnymi są zdrowsze.
Naturalny kamień - granit, marmur i onyx jest ekskluzywnym materiałem. Można go wykorzystać na blaty kuchenne lub użyć w formie kamiennych płytek o różnych wymiarach na ściany. Nie każdy jednak gatunek kamienia poleca się do wykończenia w kuchni. Najlepsze są granity, które nie wchłaniają tłuszczów, są odporne na działanie związków chemicznych, a dzięki gładkiej (polerowanej lub szlifowanej) powierzchni łatwo utrzymać w czystości. Kamienie o strukturze porowatej, na przykład piękny i szlachetny trawertyn, są trudniejsze do utrzymania w czystości. Jako okładzina ścienna do kuchni ten rodzaj kamienia nadaje się dopiero po wypełnieniu masą kamienną najgłębszych i największych otworów i zaimpregnowaniu całej powierzchni. Również mniej praktyczny na ściany w kuchni jest marmur, który wchłania tłuszcz i łatwo się plami. Aby tego uniknąć, można stosować odpowiednie impregnaty do marmuru.
Możliwości obróki kamienia: